R.Fica mrzí strata skúsených hasičských záchranárov

10.05.2017 Prešov

Bratislava 10. mája (TASR) - Premiéra Roberta Fica veľmi mrzí strata dvoch mimoriadne skúsených hasičov, ktorí denne zachraňovali ľudské životy, no ten ich vyhasol dnes pri nehode policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým rodinám a zároveň vyslovujem nádej, že dvaja príslušníci policajného zboru, ktorí boli prítomní vo vrtuľníku, sa vrátia k svojim blízkym," dodal na sociálnej sieti predseda vlády.
 
Pri Prešove sa zrútil policajný vrtuľník, hlásia dvoch mŕtvych
 
O mimoriadnej udalosti informovala polícia na Facebooku.
"Pred malou chvíľou sme dostali informáciu o páde policajného vrtuľníka (Bell 429), ku ktorému došlo vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia. K zrúteniu došlo vo výške 100 metrov a 200 metrov od miesta vzletu. Štyri osoby na palube utrpeli ťažké zranenia," píše Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

"Prezident Hasičského a záchranného zboru potvrdzuje, že pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Jeden z mužov zomrel podľa portálu tvnoviny.sk na mieste nehody. Druhý v košickej nemocnici. "Do našej nemocnice bol vrtuľníkom privezený mladý muž, ktorý bol v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii. Pacient utrpel ťažkú polytraumu, poranenia hlavy a hrudných orgánov. Naši lekári ho asi 50 minút resuscitovali. Zraneniam, ktoré boli nezlučiteľné so životom, napokon podľahol," uviedla pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ivana Stašková.

Dvaja zranení policajti sú v stabilizovanom stave v prešovskej nemocnici. "Jeden z nich je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. Je stabilizovaný, pri vedomí, mimo ohrozenia života. Utrpel zlomeninu pravej stehennej kosti, zlomeniny pravých rebier, ako aj tvárových kostí vpravo. Druhý pacient je hospitalizovaný na ARO – v bezvedomí, na umelej pľúcnej ventilácii. Utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí. Je stabilizovaný, v kritickom stave," informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove Renáta Cenková.

Pri nehode vrtuľníka zahynuli Pplk. Mgr. Radoslav Lacko a Npor. Peter Toďor. "Hasičský a záchranný zbor dnes stratil dvoch profesionálnych hasičov. ČESŤ VAŠEJ PAMIATKE ! ODPOČÍVAJTE V POKOJI !," napísal HaZZ na sociálnej sieti.

Pplk. Mgr. Radoslav Lacko sa narodil v roku 1968 v Prešove. V Hasičskom a záchrannom zbore jeho predchádzajúcich právnych formách pôsobil od roku 1992. Svoju službu začal na oddelení požiarnej prevencie Okresnej správy zboru požiarnej ochrany v Prešove, kde pôsobil 4 roky. V roku 2002 sa stal veliteľom čaty na hasičskej stanici v Prešove a v tejto funkcii zotrval až do roku 2015, kedy bol prezidentom HaZZ menovaný do funkcie riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2002 udelená medaila za službu v HaZZ II. stupňa a v roku 2005 medaila za službu v HaZZ III. stupňa.

Radoslav Lacko aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore.

Npor. Peter Toďor sa narodil v roku 1974 v Prešove. Od roku 1999 do roku 2002 pôsobil na Okresnom úrade na odbore požiarnej ochrany v Sabinove ako príslušník jednotky požiarnej ochrany. Nasledujúcich 8 rokov slúžil ako technik – strojník na hasičskej stanici v Lipanoch. V rokoch 2010 – 2012 pôsobil na hasičskej stanici v Prešove ako hasič záchranár – špecialista. Od 1. novembra 2012 doposiaľ vykonával funkciu veliteľa družstva na spomínanej hasičskej stanici.
Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2013 udelená medaila za službu v HaZZ III. stupňa.
Peter Toďor aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby.
 
 
 

Vyberte región

mark